El cap de pont de Balaguer

 

A primers d’abril de 1938 les tropes franquistes, desprès de la seva victoriosa ofensiva a l’Aragó, arriben a terres de Catalunya i estableixen un front que va des del Mediterrani fins al Pirineu seguint la marge dreta del riu Ebre, el Segre i el Noguera Pallaresa. A la zona de Lleida concentren part de les seves forces en punts estratègics del marge dret dels seus dos rius per traspassar-los i establir-hi quatre caps de pont, (Serós, Balaguer, La Baronia-Montsec i Tremp).

 

El dia 10 d’abril de 1938 el franquistes  varen passar el riu Segre i ocupa una zona dins territori republicà i que coneixem amb el nom de cap de Pont de Balaguer, aquest tenia que ser inicialment l’espai per on els franquistes avançarien en direcció a la frontera amb França.

Davant l’amenaça que constituïa el cap de pont, el dia 12, l’Exèrcit Republicà inicia una ofensiva, per fer fora els franquistes del cap de pont, que va acabar el dia 16 sense cap variació en la línia del front.

Mentrestant Franco avançava, a la zona de Llevant, amb l’objectiu d’ocupar Valencia i per aturar-lo l’alt comandament republicà preparà una altra ofensiva sobre el cap de pont de Balaguer amb dos objectius, alleugerar la pressió franquista sobre Valencia i tanmateix crear un cap de pont republicà a la marge de dreta del riu Segre, de d’on començaria la recuperació del terreny perdut.

L’ofensiva començà el dia 22 de maig de 1938 en tota la línia de front del cap de pont els atacs republicans foren de gran intensitat a Vallfogona de Balaguer, l’Ermita del Pedrís, lo Morinyol, la Sentiu de Sió i al Merengue. A pesar de la gran quantitat de baixes sofertes pels republicans, aquests varen continuar l’ofensiva fins el dia 29 de maig en que finalitzà amb l’ocupació de tres espais sense cap valor estratègic.  

A partir d’aquesta ofensiva el front quedà estabilitzat durant 7 mesos, fins el dia 24 de desembre en que els franquistes varen iniciar l’ofensiva de Catalunya amb l’objectiu d’ocupar-la en la seva totalitat. L’ofensiva va començar  pel nord i pel sud des del cap de pont de la Baronia-Tremp i des del cap de pont de Serós respectivament. El dia 28 unes quantes unitats franquistes al nord del cap de pont de Balaguer varen iniciar el seu avanç cap a l’interior de Catalunya i la totalitat de forces establertes al cap de pont de Balaguer o varen fer el dia 7 de gener de 1939.

El dia 26 de gener l’exèrcit del general Franco va ocupar Barcelona i el dia 10 de febrer la totalitat del territori català.

FaLang translation system by Faboba
free joomla template